Xylem Lowara heeft de juiste formule voor het Tamar Science Park – UK

Xylem Lowara pumps in Tamar Science Park

Het Tamar Science Park is een succesvol bedrijvencentrum in het Zuidwesten van Engeland. Het is in 1995 gelanceerd als joint venture tussen de Gemeenteraad van Plymouth, de Samenwerkingsraad tussen scholen en bedrijven van Devon en Cornwall en de Universiteit van Plymouth.

Tijdens fase 4, stadium 1, van dit 30 miljoen pond kostende project wordt 24.000 ft2 aan aanbesteedbaar oppervlak ter beschikking gesteld. Het middelpunt hiervan is het Drake Building, waar te huren kantoren, een datacentrum, het Bistro Park Central en conferentieruimten in gevestigd zijn. De pomptechnologie van Lowara heeft hier een belangrijke bijdrage aangeleverd.

Efficiëntie gekoppeld aan kostenbesparing

Om efficiëntie en kostenbesparing op het hoogste niveau te brengen conform de principes van het park, heeft het aannemersbedrijf Lorne Stewart plc geadviseerd om bij de bouw van het complex producten van Lowara toe te passen. En dan met name de Hydrovar® frequentieregelaar, die in staat is om de snelheid van de pomp aan de vraag aan te passen.

De watervoorziening van het centrum – inclusief de keukens – bestaat uit twee drukverhogingsinstallaties met dubbele pompen uit de GHV serie met een capaciteit tot 48 m3/h en een opvoerhoogte tot 120 meter. De GHVsets zijn gemakkelijk te installeren, vergen weinig onderhoud en zijn uitgerust met een beveiliging tegen drooglopen. Elke installatie bestaat uit twee verticale SV meertrapspompen met een roestvaststalen pomphuis, die aan de eisen van een groot aantal verbruikers kunnen voldoen.

Er zijn twee Hydrovar® frequentieregelaars gemonteerd om ervoor te zorgen dat de pompsnelheid aangepast wordt aan de vraag. Dit leidt tot minder stroomverbruik, optimale efficiëntie en maximale levensduur van de pompen dankzij minder slijtage door het starten van de pompen.

Betrouwbaar verwarmingssysteem

Het verwarmingssysteem bestaat uit een aantal FC-TC pompen van Lowara. Drie in lijn circulatiepompen met natte rotor en dubbele motor uit de TCG serie leveren een capaciteit van 125 m3/h en een opvoerhoogte tot 20 meter en staan dankzij hun gietijzeren huis in voor betrouwbaarheid en duurzaamheid. Verder maakt het systeem gebruik van een pomp met natte rotor uit de EFCG serie. Deze pomp met variabele snelheid en een dubbele monofase motor levert een capaciteit van 100 m3/h bij twee functionerende pompen en een opvoerhoogte tot 11 meter.

De keuken in het Drake Building beschikt over een circulatiepomp uit de TCB serie. Deze wordt gebruikt in de warmwaterinstallatie. De circulatiepomp met dubbele motor is voorzien van een bijzonder sterke bronzen constructie en levert een capaciteit tot 9,5 m3/h bij twee functionerende pompen en een opvoerhoogte tot 6,5 meter.

Nog een HVAC pomp voor commerciële toepassingen is afkomstig uit de FC-FCTserie. Deze gietijzeren in lijn centrifugale pomp is voorzien van een waaier van roestvaststaal AIS316L en is ontwikkeld om warme en koude, matig agressieve vloeistoffen te verpompen en levert een capaciteit tot 330 m3/h met een opvoerhoogte tot 89 meter.

Open voor bedrijven
Het Drake Building, onderdeel van het Tamar Science Park, is geopend in november 2008. De producten van Lowara leveren hun bijdrage aan de kostenbesparing en milieuefficiëntie van het gebouw en garanderen op die manier dat het project niet alleen kosteneffectief is op de lange termijn maar ook effectief is als bron voor regionale bedrijven.