Xylem Portugal levert H20 in het H2otel

De realisatie van het H2otel, een viersterrenhotel in Unhais da Serra, was voor Xylem Portugal (een samenvoeging van Xylem Water & Wastewater en Lowara) een uniek project. Het H2otel is gelegen in een historische gletsjervallei in de Serra da Estrela, die al eeuwenlang bekend staat om zijn thermische eigenschappen. De vallei ligt op 750 meter hoogte en werd laat in de 19eeeuw populair als toeristische bestemming, mede omdat het water medicinale en therapeutische eigenschappen bevat.

In 2005 werd het H2otel project gestart met het plan om een gebouw te ontwerpen wat als aanvulling op het Serra da Estrela natuurpark fungeert met als toeristische trekpleister een medisch spa- en thermaal ontspanningscentrum. Het was cruciaal dat de technologische hoogstandjes die werden gebruikt voor het beheren van de waterdistributie rekening hielden met de eigenschappen van het natuurlijke thermale water, terwijl de aantrekkingskracht voor bezoekers toenam. Het hotel, een paradepaardje van de Natura IMB Hotelketens, opende eind 2008 zijn deuren als H2otel Congress & Medical Spa, met zijn ontspannende zwembaden in het nieuwe Aquadome.

Xylem Portugal heeft in samenwerking met andere bedrijven binnen de groep ervoor gezorgd dat een hele reeks waterbeheerkwesties aangepakt werden. Gezamenlijk leverden zij de juiste vakkundigheid en producten om te voldoen aan de wensen van de klant. Het project vereist veel verschillende toepassingen van pompen met uiteenlopende behoeften en Lowara-pompen hebben een belangrijke rol in dit succes. Lowara pompen zijn toegepast in de wateraanvoer, brandbestrijding, HVAC (verwarming, ventilatie en airconditioning), waterbehandeling en –afvoer. De wateraanvoer en –afvoer wordt verzorgd door een GHV-serie drukverhogingsset met een variabele snelheidsregelaar. Deze set bestaat uit twee tot vier multifunctionele pompen uit de SV-serie en de Hydrovar® -snelheidsregeling voor optimale besparingen en efficiency. Dit levert een debiet op tot 400 m3/uur en een vermogen tot 4 x 45kW.

De FHF-serie centrifugale elektrische pompen bieden een groot debiet van 650 m3/uur en een opvoerhoogte tot 100 m. Heet water wordt geleverd door roestvaststalen TCS-circulatiepompen, terwijl het vuil water en de afwatering wordt verwerkt door de ZN-serie roestvaststalen meertraps bronpompen met een opvoerhoogte tot 700 m en de GS-serie bronpompen met een opvoerhoogte tot 340 m.

Xylem Portugal heeft zijn klant de best mogelijk oplossing geboden die de hele watercyclus omvat, van waterbehandeling tot waterzuivering. Dankzij de samenwerking tussen Lowara en Wedeco, een zusterbedrijf binnen de Xylem-groep voor de levering van chemicaliënvrije UV-waterzuivering, werd de ondersteuning door Xylem Portugal in het voltooien van het H2otel-project een succes.