Xylem behoudt Portugees historisch erfgoed in Lissabon

Xylem draagt haar steentje bij aan het behoud van het historisch erfgoed in het Museu do Oriente in Lissabon. Een essentieel klimaatbeheersysteem geleverd door Xylem zorgt ervoor dat duizenden artefacten voor de komende generaties behouden blijven.De Lowarapompen van Xylem spelen een centrale rol in het project ter waarde van 20 miljoen euro waarbij een kabeljauwmagazijn uit de jaren dertig werd verbouwd tot een bijzonder fraai zes verdiepingen tellend museum. Het Museu do Oriente werd officieel geopend in mei 2008. In het eerste jaar kwamen meer dan 120.000 bezoekers de collectie van meer dan 11.000 voorwerpen bezichtigen. Deze geven een beeld van de aanwezigheid van de Portugese cultuur in Azië in de afgelopen vijf eeuwen. Het museum beschikt over een uitgebreide tentoonstellingsruimte van meer dan 7000 vierkante meter, opslagruimten die niet voor het publiek toegankelijk zijn, een conferentiecentrum met een auditorium dat 400 stoelen telt, een restaurant en winkels.

De beste HVAC-oplossing

De oplossing van Xylem – die werd geselecteerd na aanbesteding door de Fundação Oriente, die het verbouwingsproject leidde – bevat een uitgebreide reeks kortgekoppelde Lowara FC in-line circulatiepompen. De FC-serie kenmerkt zich door een gietijzeren behuizing met een roestvast stalen waaier, een opvoerhoogte van maximaal 89 meter en een opbrengst van maximaal 330 m3/uur. De veelzijdige FC-serie is ontworpen voor de circulatie van heet en koud water in verwarmings- en airconditioningsystemen zoals deze. Hiernaast wordt de serie vaak gebruikt in toepassingen voor het pompen en aanvoeren van water in de civiele techniek, industrie en landbouw.

Efficiëntie door Hydrovar ® frequentieregelaars

Op veel van de FC-pompen zijn 11 kW en 15 kW frequentieregelaars gemonteerd uit de Hydrovar® 3 serie. Met aanpassen van het motortoerental naar het actuele verbruik wordt efficiënt gebruik gemaakt van de pompen. Microprocessoren regelen de sequentiële werking van de pompen op basis van de systeembehoefte. Hierbij wordt de pomp indien nodig volledig uitgeschakeld. Het HYDROVAR® systeem dat het toerental regelt, past het debiet van de pomp automatisch aan, zelfs bij een voortdurend sterk variërende vraag, met het gevolg dat het geabsorbeerde vermogen met 70% afneemt.

De producten van Lowara staan bekend om hun betrouwbaarheid en gebruiksgemak. Dit was voor het museum een essentiële overweging. Om een eeuwenoud historisch erfgoed te kunnen behouden en in de toekomst tentoon te kunnen stellen, zorgt Xylem ervoor dat de systemen die achter de schermen werken nog jarenlang optimaal presteren.