Nieuwe verswaterpompen besparen veel energie

Delta Mossel in Yerseke bespaart met de installatie van nieuwe verswaterpompen en koelwaterpompen in de mosselverwerkingsinstallatie meer dan 70 procent energie. De Xylem-pompen verdienen zichzelf in twee jaar terug en in de volgende tien jaar blijven ze zo energiezuinig werken. “Dat is pure winst,” verklaart Frans Lokerse, de adviseur/leverancier van de pompen. “En bovendien goed voor het milieu.”
Delta Mossel is een modern bedrijf en denkt dus duurzaam. Vorig jaar gaf Delta-directeur Wim van de Plasse een adviesbureau de opdracht om een energiescan uit te voeren. In januari kwam het bureau met de resultaten en daaruit bleek dat binnen het bedrijf de pompen grootverbruikers waren in het proces en dat daar de beste kansen voor een flinke besparing lagen. Frans Lokerse, directeur van Drive & Flow in Krabbendijke werd gevraagd deze kansen verder te onderzoeken en een plan van aanpak te maken. Omdat de rustige periode (april, mei, juni) er aan kwam, moest er snel gehandeld worden om een belangrijk deel van het plan nog dit jaar te kunnen realiseren.
Frequentieregelaars
Lokerse, onder meer distributeur/partner van pompproducent Lowara, analyseerde samen met de experts van Lowara de situatie en kwam tot de conclusie dat hier de Vogel-pompen van Xylem uitkomst zouden brengen, gecombineerd met automatische besturing. “De installatie voor verswatering van de mosselen bestaat uit circa 25 bakken die per uur elk 70 tot 80 kuub water nodig hebben. Voor de toevoer daarvan zorgden vijf ‘aan-uit’-pompen die continu op vollast werkten en daarbij 90 kW per uur verbruikten. De capaciteit werd handmatig geregeld door een pomp uit en weer aan te schakelen. Dat heeft jarenlang goed gewerkt, maar het veroorzaakte grote energieverliezen. Ik heb gekozen voor twee Vogel LS 400/400-pompen met een hoog pomprendement, 8-polig en 750 rpm, met een frequentieregelaar in combinatie met een besturingssysteem op basis van drukmeting. De twee pompen hebben elk een capaciteit van 1.000 kuub per uur en en ze verbruiken bij vollast slechts 40 kW per uur – samen!!”, vertelt Lokerse. De capaciteit van de nieuwe pompen wordt continu automatisch afgestemd op het aantal in bedrijf zijnde verswaterbakken. Daardoor blijven de pompen steeds op hun optimale werkpunt en wordt energie het meest efficiënt gebruikt.
Koelinstallatie
Voor het verpakken van de mosselen moeten ze worden gekoeld en daarvoor is koelwater nodig. “De circulatie werd verzorgd door twee geheel verkeerd geselecteerde 37 kW/h-pompen, waarvan de capaciteit werd geregeld door een afsluiter. Veel energie verdween dus in druk, maar een ander deel daarvan werd warmte. Daardoor moest de koelinstallatie ook harder werken”, legt Lokerse uit. “Ik heb twee Vogel LM-125/200-pompen (the LM range is now replaced by the e-NSC range) geplaatst, met elk een verbruik van 7,5 kW per uur. Een besparing van maar liefst 80 procent! Deze pompen gaan zichzelf gemakkelijk binnen een seizoen terugverdienen…” Naast de energiebesparing is ook het gebruiksgemak enorm toegenomen. In de oude situatie moest de koelinstallatie elke dag opnieuw handmatig worden opgestart, waarmee de operators ongeveer een uur bezig waren. “Nu zorgt de automatisering ervoor dat ‘s morgens alleen nog de ‘aan’-knop ingedrukt hoeft te worden. Verder geen omkijken meer naar!”
Terugverdientijd
Delta Mossel denkt duurzaam, maar een investering moet daarnaast ook economisch verantwoord zijn. “Deze investering was meer dan dat: de koelpompen gaan al na een half jaar geld verdienen en de pompen van de verswateringsinstallatie zullen al na ca. twee jaar hun geld hebben opgebracht. Daarnaast is er nog het onderhoud. Ik heb veel ervaring met het verpompen van zout water en ik heb onder meer voor Vogel-pompen gekozen vanwege de speciale legeringen die kunnen worden toegepast. De oude pompen moesten ieder jaar gereviseerd worden, met deze pompen in dit materiaal uitgevoerd zal in de komende 5 tot 6 jaar geen onderhoud nodig zijn! De ‘total cost of ownership’ daalt daardoor aanzienlijk, zeker ook door de levensduurverwachting.” Lokerse rekent er op dat de verswaterpompen zeker 10 tot 12 jaar probleemloos gaan draaien. “En dat is niet alleen een verwachting op basis van de brochures, maar op ervaring bij een ander bedrijf, in een andere, vergelijkbare installatie. Daar hebben we in 12 jaar alleen een keer de slijtringen hoeven vervangen.”