Koude melk in Zuid-Tirol dankzij ijswatersysteem voorzien van toerengeregelde pompen

 

Het enorme energieverbruik bij de verwerking van zuivelproducten betekent dat zuivelfabrieken en melkverwerkende bedrijven verplicht zijn om economisch haalbare en efficiëntere oplossingen te zoeken voor elektriciteitsbeheer. Tegenwoordig is voor de aanvoer van warmte en kou tijdens de verschillende processen een bewust beheer nodig om de kosten laag te houden en concurrerend te blijven.
De pompen van Lowara spelen een cruciale rol in systemen die ijs produceren voor het koelen van melk.

De zuivelfabriek “Milchhof Vipiteno” in Vitipeno, Zuid-Tirol, besloot dit beleid te omarmen en richtte het yoghurtproductiesysteem en de voorraadkamer, als onderdeel van een volledige renovatie, in met de nieuwste technologie. De zuivelcoöperatie is één van de oudste coöperaties in Zuid-Tirol en één van de vooraanstaande leveranciers op de Italiaanse yoghurtmarkt. Dagelijks verwerkt het bedrijf 130.000 liter melk, waarvan 80% wordt verwerkt tot yoghurt, boter, houdbare melk, room en kaas. De resterende 20% verlaat de zuivelfabriek als verse melk. De jaarlijkse omzet van de coöperatie bedroeg in 2008 ongeveer 61 miljoen euro.

Voor het beheren van de dagelijkse melkleveringen van circa 470 zuivelboeren hebben de Zuid-Tirolers geïnvesteerd in een nieuwe ijsproductiefabriek voor het koelen van melk op het moment van levering. Na het pasteuriseren wordt de melk nogmaals gekoeld en koud bewaard tot het volgende proces.

Maximale energiebehoefte in de zomer

In de zomermaanden verbruikt een melkverwerkend bedrijf meer energie. Vanwege de grotere vraag naar melk en de hogere buitentemperaturen is er op dat moment meer kou nodig om de melk te koelen. Dankzij de thermische opslagcapaciteit biedt het ijswatersysteem in dit geval de mogelijkheid om gebruik te maken van het voordelige nachttarief en daalt het stroomgebruik overdag wanneer de energiekosten hoger zijn. Bovendien profiteren de zuivelfabrieken in Zuid-Tirol van nog meer energiebesparing door het gebruik van pompen met frequentieregeling die zijn gemaakt door een gespecialiseerd bedrijf, Lowara uit Großostheim. De gebruikte SHS 50-160/55 pompen met koudegeleider en Hydrovar-regeling transporteren het ijs uit de betreffende opslagtank naar zeven verbruikscircuits van een distributeur, waardoor het gebruik van het systeem geschikt is als noodvoorziening en voor energiebesparing. Dankzij de slimme regeling van de pompen realiseert Milchhof Vipiteno een extra besparing van zo’n 70% energie tijdens het in bedrijf zijn van de pompen.

Aanvoer van ijswater naar behoefte

De pompen voorzien in totaal 11 ophaalstations, twee melkleveringspunten, verhitters en productkoelers van ijswater. De hoeveelheid ijswater voor het koelen van zuivelproducten varieert sterk en is afhankelijk van het productievolume, de tijd van het jaar, de behoefte op verschillende tijdstippen van de dag en het verschil tussen de theoretische temperatuur en de werkelijke temperatuur. Om de aanvoer via zeven circuits te kunnen garanderen wordt de druk van het ijswater door de pompen geregeld door middel van een frequentieregelaar. De pompen worden indien vereist aan- en uitgezet. Het aantal draaiuren van de drie Lowara-pompen wordt geregeld door de pompregeling, om zo een uniforme belasting van alle pompen te krijgen.

Het management van de Milchhof Vipiteno is zeer tevreden over de oplossing. In vergelijking met het oude systeem is er een doorslaggevende verbetering bereikt in de productiecapaciteit en het energieverbruik in deze belangrijke zuivelverwerkingssector.

De bedrijven die naast Xylem Lowara uit Großostheim bij dit project waren betrokken, waren ABS uit Babenhausen, dat het systeem monteerde, ELPO uit Brunico / Zuid-Tirol (beheer), Frigoplan uit Bolzano / Zuid-Tirol (compressors), Fafco uit Biel, Zwitserland (tanks voor ijswater) en Schneider Energieanlagen uit Absam / Oostenrijk (ontwerp).