Lowara levert Vogelpompen aan Nederlands grootste demiwater installatie in de Botlek

In de Rotterdamse haven heeft Evides Industriewater Nederlands grootste installatie voor gedemineraliseerd water – met een capaciteit van 1.400 kubieke meter per uur – gerealiseerd. Hierdoor behoort deze installatie tevens tot een van de grootste van West-Europa. De DWP-installatie (Demi Water Plant) is in een recordtijd van 14 maanden ontworpen en gebouwd in het Botlekgebied.

Snelle realisatie

Het project stond onder hoge tijdsdruk. Daarom is er voor gekozen het plan in twee fasen uit te voeren. De eerste fase betrof een complete demiwaterinstallatie. Deze wordt nu nog gevoed met drinkwater. De tweede fase omvat een voorzuivering die het oppervlaktewater uit het Brielse Meer voorzuivert zodat het geschikt is als voedingswater voor de installatie.

Dankzij de goede samenwerking tussen de verschillende partijen is de demiwaterinstallatie begin december 2009 in bedrijf gesteld, een maand voor de deadline. De bouw van de tweede fase is in januari 2010 gestart.

Het gedemineraliseerde water wordt nu vanuit de DWP middels het bestaande deminet gedistribueerd en geleverd aan 18 (petro-)chemische bedrijven.

Leveringszekerheid en kwaliteit zijn essentieel

Het technische ontwerp is gebaseerd op een volledig geautomatiseerd bedrijf, waarbij levering en productie plaatsvindt gedurende 24 uur per dag en 365 dagen per jaar. Evides Industriewater is verantwoordelijk voor dagelijkse bedrijfsvoering, alarmopvolging en onderhoud. Door het ontwerp zo te maken dat er voldoende redundantie in het ontwerp zit, naast een grote opslag en distributiepompen, wordt de leveringszekerheid gewaarborgd. Zo zijn de aan- en afvoerleidingen naar de installatie en het distributienet allemaal dubbel aangelegd en hetzelfde geldt voor de distributiepompen. Op deze manier kan Evides Industriewater een hoge mate van leveringszekerheid bieden aan haar afnemers.

Compacte, veelzijdige en betrouwbare pompen

Logisticon Water Treatment heeft de hele werktuigbouwkundige en elektrotechnische installatie gerealiseerd. Doorslaggevend voor Logisticon Water Treatment (in nauw overleg met Evides Industriewater) om de opdracht aan Lowara te geven voor het leveren van de in totaal 27 Vogelpompen was naast de hoge regelbaarheid (20-50Hz) ook de bewezen bedrijfszekerheid. De pompen worden aangestuurd door frequentieregelaars om zo de snelheid van de motor te regelen en het verbruik en de efficiëntie van de pompen te maximaliseren. Een aantal van de geleverde pompen zijn onder toezicht van Logisticon Water Treatment en Evides Industriewater vooraf in de Vogelfabriek in Oostenrijk naar volle tevredenheid uitgebreid getest (Wittnessed ISO 9906).

De toegepaste LS, LSN, en LSB pompen zijn dankzij hun multi-inzetbaarheid op diverse plaatsen in de DWP-installatie geïnstalleerd. De 3 grootste LS-pompen, uitgevoerd in RVS 316, dienen als hoofd distributiepompen en leveren een capaciteit van tussen de 200 en 1600m3 bij een opvoerhoogte van respectievelijk 60 meter. De LSB-serie is onder andere zeer compact, wat perfect is voor locaties met beperkte ruimte en vraagt minimaal onderhoud. Alle pompen zijn uitgevoerd met een Siemens-motor. Deze motoren zijn voorzien van het EFF 1 keurmerk en voldoen hierdoor aan de hoge rendementseis.

Door de levering van Vogelpompen draagt Lowara bij aan de hoge kwaliteit van het demiwater en het gemak van een betrouwbare en leveringszekere distributie.

Wilt u meer lezen over dit project klik dan op deze link of plak deze in uw webbrowser:

http://www.logisticon.com/?index.html=m&hId=72&pId=795

http://www.evides.nl/en/Industrial/Pages/default.aspx