Ijs- en ijskoud: hoe een voetbalstadion een ijsstadion werd

De kracht van kou heeft in combinatie met pompen van Xylem Lowara kunstijs gemaakt voor het wereldkampioenschap ijshockey.

Referentieland: Duitsland

De openingswedstrijd van het WK werd gehouden op 7 mei 2010 tussen het team van gastland Duitsland en de Verenigde Staten in de Veltins Arena in Gelsenkirchen, die werd omgevormd tot ’s werelds grootste ijshockeystadion. Duitsland, voor iedereen een buitenstaander, versloeg het team van de Verenigde Staten met 2-1. Maar voor deze historische overwinning moesten eerst omvangrijke herstructureringswerkzaamheden worden uitgevoerd in het voetbalstadion om het grasveld in een hockeyveld te veranderen.

Technische teams verwijderden de grasmat en installeerden mobiele koelmachines en grote apparatuur voor de productie en koeling van een kunstmatige ijsoppervlakte van 1800 m2. Krachtige en betrouwbare Lowara-pompen, ontworpen voor het koelen van water, zorgden voor de gelijkmatige verdeling van koelvloeistof, en garandeerden daarmee een hoge kwaliteit ijs voor dit belangrijke sportevenement.

Met een perfecte timing was het geen voetbal die door de Veltins Arena vloog, maar een puck. Voor de openingswedstrijd in Gelsenkirchen richtte het Oostenrijkse bedrijf AST, als aannemer, een complete ijshockeybaan in, inclusief boardings, bescherming voor de toeschouwers, cabines met banken voor de spelers, strafhokjes en, uiteraard, de doelnetten. Voor het koelen van de kunstijsbaan met een oppervlak van 60 x 30 meter kozen de technici voor AST koelmachines van het Duitse bedrijf Cool Energy. Een specialist in mobiele koelsystemen voor de industriële en commerciële sector én in de organisatie van evenementen. Acht luchtgekoelde koelinstallaties, pompen en compensatietanks werden buiten het stadion geïnstalleerd. Ze moesten een aanzienlijke afstand overbruggen naar het midden van het stadion om koelvloeistof aan te voeren bij temperaturen van -14 °C met een druk van 3 bar. Er moest ook heel wat reservevermogen worden geïnstalleerd, aangezien meer dan 77.000 toeschouwers onder het koepeldak zowel warmte als geluid produceren. De professionals in koeling en conditioning legden 500 meter waterleiding met een doorsnee van tien centimeter aan in het complex, compleet met flenzen en afsluiters, evenals talrijke kabels voor een groot vermogen. En zij installeerden acht hydraulische pompen van Lowara. Er waren nog maar vier dagen over om het ijs te produceren.

Florian Schweizer, Technisch Manager van Cool Energy, vertelde ons: “Naast het technische aspect was met name het toepassingsgebied uiterst interessant; een kunstijsbaan in het stadion en het idee van een wereldrecord qua toeschouwers.”

“Dankzij de parallelle aansluiting van verschillende koelmachines en pompen konden wij vrijwel naar behoefte een grote hoeveelheid koude vloeistof leveren; de enige limiet was de stroom die beschikbaar was op locatie. De pompen waren hierbij bijzonder belangrijk. We maken gebruik van Lowara-pompen, serie FHS 50-160/75, met een elektrisch vermogen van 7,5 kW. We kozen pompen van dit type, omdat deze al jarenlang hebben bewezen robuust en betrouwbaar te zijn. Deze pompen bieden talrijke toepassingen voor onze grootste koelmachines. Zelfs in kritische toepassingen, zoals ijsbanen met open systemen en een groot verlies aan druk, kunnen ze met uitstekende resultaten worden ingezet. Naast de technische voordelen is de keuze voor deze pompen gekoppeld aan andere positieve factoren: een goede prijs/prestatieverhouding, snelle beschikbaarheid van pompen en reserveonderdelen, een persoonlijk adviesgesprek en ondersteuning van de klant door de fabrikant.”

Productie van een ijsoppervlak met behulp van absorptietechniek

De basis van mobiele ijshockeybanen wordt gevormd door zogenaamde absorptiestroken (AST-ijsmatten), samengesteld uit kleine absorberende leidingen die, naast elkaar gelegd, de gewenste oppervlakte vormen: uiteindelijk zal dit het ijsoppervlak worden. De koelmachines koelen de inkomende ‘zoutoplossing’, een mengsel van glycol en water, tot een temperatuur tussen de -7 en -14 °C en pompen dit door de ijsmatten bij een druk van 3 bar. De temperatuur aan het oppervlak daalt tot onder het vriespunt. Water wordt volgens een bepaald systeem gesprenkeld en vormt met een variabele temperatuur van de zoutoplossing een bestendig en stabiel ijsoppervlak. Een vlak oppervlak, de dikte van de laag en de temperatuur zijn bijzonder belangrijk voor de bespeelbaarheid van het ijs bij een wereldkampioenschap ijshockey. Net als bij het berekenen van de benodigde koelkracht en de prestaties van het hydraulische systeem is de expertise van de AST-ijsbaanproducent uiterst belangrijk.

Waterkoelers die letterlijk ijs- en ijskoud zijn

Voor de constante koeling van het ijs gebruikten de koudespecialisten acht bijzonder krachtige waterkoelers. Voor het snel laden en lossen worden de koelmachines opgetild met heftrucks of kranen op transportframes en kunnen snel en eenvoudig worden geïnstalleerd. Elke unit heeft een elektrische schakelkast die, al naargelang de buitentemperatuur en de belasting, de temperatuur van het water en de compressor regelt door middel van microprocessoren. Aangezien de leidingen en de snelkoppelingen kouder zijn dan 0 °C bevriest de luchtvochtigheid in de omgeving op de pijpen, de zogenaamde ‘afzetting’. Er wordt daarmee overdag een echt, enkele centimeters dik gordijn van ijs gegenereerd dat fungeert als isolatie. De gebruikte materialen voor leidingen, pompen, pakkingen enzovoort moeten voldoen aan de maximaal mogelijke bedrijfsvereisten.

Met een dergelijke uitstekende voorbereiding was het evenement meer dan alleen een sportief succes. De 77.803 toeschouwers die aanwezig waren bij de openingswedstrijd vormden een nieuw wereldrecord voor ijshockeytoeschouwers dat werd geregistreerd en opgenomen in het Guinness Book of Records.

See Additional pictures in PDF format