Flexibele drinkwatervoorziening dankzij toerengeregelde pompstations

Zweckverband Wasser und Abwasser Vogtland kortweg de ZWAV is een samenwerkingsverband van 47 steden en gemeenten in Vogtland, Duitsland. De ZWAV voorziet circa 250.000 inwoners over een gebied van 1.400 km² van drinkwater. Op dit moment zijn 200 pompsystemen in gebruik, uitgerust met 500 boostersets. Vanwege de sterke daling van de vraag in de industrie en landbouw en het afnemende inwonersaantal wordt er al enkele jaren steeds minder water verbruikt in Vogtland.

Ontmantelen en moderniseren

De ZWAV ontmantelde de systemen in reactie op het verminderde waterverbruik. In de loop der jaren werd zo een uitgebreide voorraad pompen opgebouwd, waarmee andere systemen opnieuw werden gestructureerd en stap voor stap gemoderniseerd. Aangezien de oude, niet toerengeregelde pompen nu als verouderd worden beschouwd, werd een poging ondernomen om een oplossing te vinden in de vorm van de HYDROVAR® frequentieregelaar. De niet toerengeregelde pompen konden zo worden omgetoverd tot moderne pompen met variabele snelheden, ook wel ‘retrofitting’ genoemd.

Rendabel en veilig

Het drinkwaterverbruik varieert van een piekbelasting in de vroege ochtenduren tot een minimaal verbruik ’s nachts. De pompen met een vast toerental kunnen niet reageren op deze schommelingen in het verbruik en draaien dus altijd op volle kracht – zelfs wanneer het merendeel van de tijd een minimaal vermogen voldoende is. In het verleden combineerde men conventionele, niet toerengeregelde pompen dan ook met een drukregelaar en een druktank met tussenwand, zodat de pompen op grond van de vraag konden worden gestart en stopgezet. Maar de timing van de pompen veroorzaakten sterke schommelingen in de druk, een hoog energieverbruik en periodieke slijtage van de druktank. Met de HYDROVAR® frequentieregelaar wordt het debiet van de oorspronkelijk conventionele pompen exact aangepast aan de werkelijke vraag naar drinkwater, met het resultaat dat het geabsorbeerde vermogen met 70% afneemt. De HYDROVAR® frequentieregelaar beschikt tevens over een ‘soft’ start- en stopfunctie. Dit om de startstroom en slijtage van de lagers tot een minimum te beperken.

Eenvoudige montage en gebruiksvriendelijk

De HYDROVAR® frequentieregelaar kan direct worden gemonteerd op de huidige normmotoren met een vermogen van 1,1 tot 22 kW. De parameters worden door middel van sensoren en via een gebruiksvriendelijk menu op de Hydrovar ingesteld. “Op dit moment is er in technologisch of financieel opzicht geen vergelijkbaar systeem voor het opnieuw bruikbaar maken van pompen die voorheen niet konden worden aangepast,” aldus Jörg Jordan, plaatsvervangend productiemanager van ZWAV. “En totdat er een betere oplossing op de markt komt, gebruiken we bij de volgende systeemvernieuwingen de HYDROVAR® regelaar.”

Centrale besturing en controle

Door middel van een businterface is het mogelijk om te communiceren binnen twee of meer pompsystemen en ze aan te sluiten op meerdere controlesystemen. De ZWAV is van plan deze mogelijkheid in de toekomst te gaan gebruiken. Zo kan men de pompstations, die verspreid over het aanvoergebied liggen, vanaf één centrale locatie controleren. Eventuele afwijkingen en fouten van de voorgeschreven bedrijfsparameters worden onmiddellijk gesignaleerd, zodat direct de nodige stappen kunnen worden ondernomen om het probleem op te lossen.

De voordelen van de HYDROVAR® frequentieregelaar in vogelvlucht:

  • Energiezuinig dankzij de aanpassing van het vermogen op de vraag

  • Geen extreme drukverschillen door ‘soft’ starten en stopzetten van de pompen
  • Eenvoudig ‘retrofitten’ door montage direct op de motor

  • Gebruiksvriendelijk dankzij het dialoogmenu zonder programmering