Buitengewoon betrouwbaar en betaalbaar

Xylem Hydrovar case study

Messrs REGA GmbH, gevestigd in Konstanz, Duitsland, produceert irrigatiesystemen voor de tuinbouw, overdekte maneges en sportvelden. De veelzijdigheid van de producten is even groot als het assortiment, dat uitsluitend via de gespecialiseerde groothandels wordt verkocht.

Of de systemen nu wel of niet verplaatsbaar zijn, boven of onder de grond worden aangelegd, het credo is maatwerk met als uitgangspunt de wensen en de eisen van de klant. Hierbij wordt gestreefd naar een optimale verhouding tussen kosten, prestaties, met een zo hoog mogelijke betrouwbaarheidsgraad en zo laag mogelijke bedrijfskosten.

De juiste watertoevoer

Eén van de specialiteiten van REGA zijn automatische irrigatiesystemen. Terwijl de irrigatie van overdekte manegebakken, voetbalvelden en tennisbanen doorgaans op grond van tijd en hoeveelheid wordt geregeld, vragen kwekerijen met hun verschillende irrigatiemethoden een veel verfijndere aanpak. Met niet meer dan één installatie moeten alle gewassen op de juiste wijze van water worden voorzien. Dit betekent dat bij druppelsgewijze irrigatie, waarvoor maar enkele liters water per uurnodig zijn, de hoeveelheid water en de waterdruk ook geschikt moeten zijn voor handdouches, irrigatietrolleys en piek- en daluren belasting. Om dit te bereiken, zijn pompen met variabele snelheden nodig.

Automatische aanpassing aan de situatie

Automatisch werkende irrigatietrolleys zijn voorzien van fijne sproeikoppen en vragen daarom een hoge, stabiele waterdruk. Het water wordt dan gelijkmatig verspreid zonder de grond rondom de jonge plantjes in kweekbakken weg te spoelen.

Het HYDROVAR® besturingssysteem van Lowara kent variabele snelheden en zorgt voor een hoge, permanente druk. Alle noodzakelijke parameters, zoals hoeveelheid en druk, kunnen gemakkelijk worden ingesteld en op verzoek worden gewijzigd. In tegenstelling tot pompen met een vaste snelheid, die – ongeacht de vereiste hoeveelheid – altijd op volle kracht draaien, wordt met de HYDROVAR® de stroomsnelheid van de pomp automatisch aangepast, zelfs bij een voortdurend sterk variërende vraag.

Lager energieverbruik en langere levensduur

Naast de frequentieregelaar voor het vermogen, beschikt de HYDROVAR® over een soepele start- en stopfunctie. Dit voorkomt dat grote drukverschillen schade aan de installatie – die voornamelijk uit pvc-buizen bestaat – kunnen toebrengen en de pompen te zwaar belasten. Het systeem is dus veiliger en de pomp heeft een langere levensduur.

Eenvoudig te installeren, veelzijdig in het gebruik

Het monteren van de HYDROVAR® op normmotoren met een vermogen tussen 1,1 en 22 kW vormt geen enkel probleem. Zo kan gemakkelijk, zelfs achteraf, een motor met vaste snelheid worden omgebouwd tot een motor met variabele snelheid. Het HYDROVAR®-besturingssysteem heeft een businterface, die communicatie mogelijk maakt binnen twee of meer pompsystemen, evenals integratie in GBS systemen. Een aan de wand gemonteerde versie is verkrijgbaar van 1,1 tot 45 kW. Deze versie is ook geschikt voor de besturing van bronpompen.

Elk systeem is getest en voorzien van documentatie

Al voor de verzending worden pompsystemen met variabele snelheden nauwkeurig door REGA aangepast aan de bestaande bedrijfssituatie en droog getest. Er wordt een aanpassingsprotocol opgesteld, waarvan een exemplaar met het systeem wordt meegeleverd en een ander exemplaar in het archief wordt bewaard.

“Wat we verzenden, functioneert”, aldus de eigenaar over de kwaliteit van zijn producten, “omdat we niet alleen de pompen selecteren, maar ook de pijpleidingen met de bijbehorende stroomweerstand berekenen.”

In de werkplaats van REGA is een demonstratiesysteem geplaatst, zodat klanten zelf het HYDROVAR®-besturingssysteem kunnen testen, de parameters kunnen aanpassen en de resultaten ervan kunnen bekijken.

Voordelen van het HYDROVAR besturingssysteem met variabele snelheden in vogelvlucht:

– de juiste watertoevoer via besturing van de (variabele) pompsnelheid

– minder aandrijfenergie door automatische aanpassing van de pompwerking

– lange levensduur door soepele startfunctie

– eenvoudige installatie door directe montage in de motor

– gebruiksvriendelijk door tiptoets- en diagnostisch menu