Betrouwbare en kosteffectieve drinkwatervoorziening

“Een aansluiting die altijd veilig is”, belooft de slogan van het gemeentelijk bedrijf Niesky GmbH.

En zo denkt het bedrijf ook over zijn taak als drinkwaterleverancier. De betrouwbaarheid en veiligheid van de drinkwatervoorziening zijn de speerpunten bij alle activiteiten van het SWN-waterleidingbedrijf. De meer dan 10.000 gebruikers van het drinkwaterbedrijf dat gevestigd is tussen Görlitz en Weißwasser in Lower Silesia – Upper Lusatia in Duitsland verwachten een ononderbroken en betrouwbare drinkwatervoorziening.

Afname van consumptie zet kosten steeds meer onder druk

Dit geldt ook voor de gemeenten Hohendubrau, Horka, Quitzdorf am See en Kodersdorf. Samen met het stadje Niesky transporteren deze gemeenten elk jaar een kwart miljoen kubieke meter drinkwater uit zes eigen bronnen. Dit gebeurt met behulp van vijf pompstations die zijn voorzien van vijftien pompen, een distributienetwerk van 200 km lang, naar 4.396 aansluitingen.

Als gevolg van bewuster watergebruik en een daling van het aantal inwoners in het leveringsgebied wordt het waterverbruik steeds lager. Dit betekent dat er voorzichtiger met de kosten moet worden omgesprongen. En dat is alleen mogelijk met een systeem dat is gericht op besparing.

We moeten op onze partners kunnen bouwen

Directeur Torsten Eichler en Ingenieur Hartmut Barth zijn samen met vijf assistenten de technici die verantwoordelijk zijn voor de waterwerken. Zij houden zich bezig met de drinkwatervoorziening. “In vergelijking met grote waterleidingbedrijven werken we met weinig mensen. We rekenen daarom op de betrouwbaarheid van onze partners,” omschrijft Hartmut Barth, directeur van de technische dienst, de situatie. “Door de druk op de kosten en het gebrek aan bronnen zien we ons genoodzaakt waar nodig gebruik te maken van de service die lokale leveranciers bieden.” En dat is wat er in juli 2007 gebeurde: een oude boosterset met standaardpompen, bestuurd door externe frequentieregelaars, gaf plotseling de geest en moest in ijltempo worden vervangen.

Directe beschikbaarheid is doorslaggevend bij keuze voor merk

Binnen een week schoot pompdealer Lausitz uit Weißkeißel ons te hulp met een boosterset van Xylem-Lowara, een bedrijf waarmee we al uitstekende ervaringen hadden. In zes andere pompsystemen gebruiken we namelijk al pompen van Lowara. Twee maanden later voorzagen wij alle drie de pompen in het systeem van een HYDROVAR® frequentieregelaar. Deze regelaar wordt eenvoudigweg op de normmotor gemonteerd, zonder ingewikkelde programmeringen of hoge montagekosten.

Op de vraag aangepaste debiet en lage bedrijfskosten

Met de HYDROVAR® frequentieregelaar wordt door middel van de motorsnelheid het debiet van elke pomp aangepast aan de exacte, werkelijke vraag naar drinkwater. In Niesky kan op deze wijze het water via de oude watertoren, maar ook rechtstreeks naar de hoofdleidingen worden getransporteerd. Zo is de aanvoer altijd gewaarborgd, zelfs tijdens onderhoud of reiniging van de watertoren, zonder dat de gebruiker enig verschil merkt. De ‘soft’ start- en stopfunctie voorkomt extreme drukverschillen en de automatische wisseling van de pompen garandeert een gelijkmatige werking van alle sets.

Geavanceerde regeltechnologie vergroot betrouwbaarheid

Dankzij het gebruik van de HYDROVAR® frequentieregelaar communiceren de pompen niet alleen met elkaar, maar kunnen ze ook worden geïntegreerd in het controlesysteem van de waterwerken. In dit systeem kunnen dan te allen tijde de parameters worden ingesteld en gewijzigd, terwijl de voornaamste bedrijfsgegevens kunnen worden geraadpleegd en geregistreerd. Het controlesysteem signaleert fouten onmiddellijk en geeft deze via een mobiele telefoon door aan het servicecentrum, zodat eventuele problemen direct kunnen worden opgelost. Het is bovendien mogelijk om tijdig onderhoudsintervallen te plannen, wat de betrouwbaarheid ten goede komt en de onderhoudskosten verlaagt.